pirmdiena, 2009. gada 26. oktobris

Manipulācija

Ikdienā manipulē ikviens, bet reti kurš to dara apzināti. Kas īsti ir šī manipulācija jeb, pareizāk sakot, psiholoģiskā manipulācija?
Psiholoģiskā manipulācija ir citu cilvēku izmantošana savu mērķu sasniegšanai. Tā var būt apzināta vai neapzināta rīcība, kuras rezultātā otrs cilvēks izjūt vēlmes, kas atšķiras no paša aktuālajām vēlmēm.
Ir dažādas manipulācijas metodes. Viens izmanto agresīvas metodes, nesamierinās ar "nē", cits paļaujas uz faktiem, analizēšanu, uzmanīgiem plāniem. Ir manipulatori, kuri pārliecina citus, piemēram, politikā, dažādos piedāvājumos, nereti izmantojot šarmu, kā arī - novērotāji, kuri parasti izvairās no diskusijas.
Diktators vēlas kontrolēt citus, izmantojot pavēles, tas ir, parādot savu ietekmi, popularitāti, pozīciju. Tāda persona tic, ka zina, kas ir pareizi, kas citiem jādara.
Vārgulis iegūst varu, izmantojot savas vājības: es aizmirsu; es nezinu; es nevaru.
Aprēķinātājs pasauli redz kā attapības, gudrības sacensību. Aprēķinātājs vērpj intrigas, apkrāpj, izdara spiedienu, pārliecina, pavedina vai cenšas citus pārspēt viltībā.
Pieglaudīgais vēlas, lai kādam rūpētu, lai citi pakļautos, pazemotos, uzticētos. Kā bezpalīdzīgs, pateicīgs, mīļš bērns, tas liek citiem izpildīt savas vēlmes.
Kauslis izmanto dusmas, sīkstumu, ļaunumu, iebaida citus un liek darīt to, ko vēlas.

Ja kāds manipulē ar tevi, tev vispirms ir jāsaprot, kas īsti notiek (kāda manipulatoram ir jēga no tādas rīcības). Tad jāsāk "celt" savu pašcieņu.
Saskarē ar manipulatoru, jākļūst bezemocionālam (cik vien iespējams), lai varētu ievērot savstarpējo mijiedarbību.
Rūpīgi jānovēro tas, kas notiek (īpaši ja atkārtojas). Ja kļuvi dusmīgs vai sajuties vainīgs, tad pieņem, ka tāds bija otras personas nodoms. Pamēģini izprast, kas tev lika tā reaģēt, kādu jēgu tas dod otrai personai.
Attiecībās ar manipulatoru esi saprotošs, neesi dusmīgs. Klausies, bet neglāb. Kļūsti par pasīvo "otru pusi".
Pēc tam tā vietā, lai izturētos tā, kā iepriekš, rīkojies negaidīti, ne tā, kā kontrolētājs vēlas, bet neiebiedē viņu. Ja manipulators cenšas ar Tevi manipulēt, izmantojot agresīvas metodes (piemēram, bļaušanu), diezgan iedarbīga atbilde mēdz būt: "Ir labi izteikt savas jūtas." Tā vietā, lai rīkotos tā, kā manipulators vēlas (lai iegūtu to, ko bez manipulācijas iegūt nevar; vieglāk sakot - likt citiem dancot pēc savas stabules), jāatbild mierīgi, neitrāli.
Dod manipulatoram "telpu", lai viņš izprot, kas noticis (iespējams, izdomā jaunu veidu, kā manipulēt ar tevi).

Manipulācija bieži vien tiek veikta tik prasmīgi, ka tās upurim rodas iespaids, ka viņš pats pieņem lēmumus saistībā ar manipulatoru. Tā tiek izmantota arī darba kolektīvā; bieži vien starp priekšnieku un padotajiem. Darba devējs liek uzlabot uzlabojamā darba kvalitāti, sakot: "Nav slikti, bet kaut kas pietrūkst." Vadītājs nespēj izteikt aizrādījumus pēc būtības, un padotais nemāk pārtraukt manipulāciju, kas būtu izdarāms, sakot: "Es gribētu dzirdēt aizrādījumus par savu paveikto darbu pēc būtības - kas tieši ir jāuzlabo?"
Tiek uzskatīts, ka manipulācija patiesībā ir vājuma pazīme, jo manipulators neredz citu risinājumu situācijai, jūtas bezspēcīgs vai nevēlas pats uzņemties atbildību, tādēļ manipulē.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru